“Wat zou je NU direct kunnen doen om beter te zorgen voor jezelf?” Deze vraag stel ik aan de groep die, in een halve kring, voor mij zit.
Het antwoord had ik kunnen verwachten; “Daarom zijn we toch hier!”
De workshop “Zorg goed voor jezelf” begint zo heel gezellig. Alle deelnemers hier aanwezig zijn medewerkers in de zorg.
Mannen en vrouwen die een kei zijn in zorgen voor anderen. Mannen en vrouwen die weten dat je nog beter voor een ander kunt zorgen, wanneer je heel goed voor jezelf zorgt. Maar die ook weten hoe dit vaak op de laatste plaats komt in onze drukke levens.
Goed voor jezelf zorgen klinkt zo groots, of juist heel klein. Ik leg ze uit hoe je dit kunt onderverdelen in je fysieke-, mentale-, emotionele- en spirituele gezondheid. Op welke gebieden en vooral hoe, kun je goed voor jezelf zorgen.
Na een vraag- en antwoordspel waarbij ze moeten gaan staan en zitten (bewegen is immers goed voor ons:-)), vraag ik de deelnemers hun ogen te sluiten en neem ik ze mee in een visualisatie. Ik probeer ze mee te nemen naar hun ultieme
positieve gezondheid. Hoe ziet dat er dan uit en hoe voelt dat op het gebied van jouw fysieke, mentale en emotionele gezondheid.
Wanneer ze dit in tweetallen bespreken, blijkt dat ze hele duidelijke doelen, wensen en verlangens hebben. En wanneer je die helder hebt, kun je ook stappen bedenken hoe je hier dichterbij zou kunnen komen. En vervolgens wat dan daaruit de eerste stap is die je nu kunt zetten.
Hoe vaak neem jij de tijd om je blik naar binnen te richten. Om je bewust te worden hoe het met je gaat, hoe het écht met je gaat. Zodat je dan ook weet wat je kunt doen. Of meer nog, wat je te doen staat! Want dat je zelf in actie moet komen is een feit. Alleen jij weet dit en kunt dit doen.
En dat is wat de deelnemers aan de workshop met elkaar bespreken. Bewust wat te doen, bedenken ze een eerste stap die ze kunnen doen, hoe klein of groot ook. Ze beschrijven specifiek het Hoe, Wat, Waar en Wanneer. Daarna drukken ze de hand van de buurman- of vrouw en beloven elkaar deze stap vandaag nog te doen.
Aan het einde van de workshop vraag ik ze deze week iedere dag 5 minuten de tijd te nemen. Vijf minuten, om stil te staan bij wat je nodig hebt, dat uur, die dag of die week. Én natuurlijk om daar meteen een actie aan te koppelen, meteen een kleine stap te zetten. ‘Goed zorgen voor jezelf’ kan dus beginnen in 5 minuten per dag!
Dus, heb je nog 5 minuten over vandaag? ;-‘